Segíteni szeretnénk tapasztalataink megosztásával azoknak, akik kacérkodnak a pólófonal vásárlás gondolatával, de bizonytalanok, mert nincs elegendő ismeretük a pólófonallal kapcsolatosan.

Két éve alig vártuk, hogy végre kipróbálhassuk a pólófonalat. Nos, a finom vékony fonalak horgolása, kötése után nagyon szokatlan érzés volt ezt a vaskos fonalat kézbe venni. Te jó ég mekkora tű kell ehhez a fonalhoz? AZ ajánlott 10-12-es tű az életben sem volt a kezünkben! Győzött a kíváncsiság, a neten található rengeteg jó ötlet, amit ebből a fonalból lehet készíteni még jobban inspirált bennünket a fonal kipróbálására.

 

ISMERKEDÉS a FONALLAL

 

MIBŐL KÉSZÜL a PÓLÓFONAL?

A pólófonal egy újrahasznosított termék, amelyet textilipari hulladékból  készítenek. Amikor egy ruházati cég  pólót  gyárt,  elkerülhetetlen a hulladék keletkezése. a hulladék anyagot, amely egyébként a hulladéklerakóba kerülne, felvágják különböző szélességű csíkokra, azokat gombolyítják és ebből lesz a pólófonal.  A felgombolyított fonal zsinórszerű, rugalmas, strapabíró anyag.

A hagyományos fonalakhoz képest nagy eltéréseket mutat a pólófonal

 

CSOMÓK, VARRATOK A GOMBOLYAG BELSEJÉBEN

Ne lepődj meg, teljesen természetes, hogy csomóval, vagy varratokkal találkozol a fonal feldolgozása során. A lelkiismeretes gyártók szépen összevarrják a szalagokat, de sokszor előfordul, hogy egyszerűen összekötik, összecsomózzák a fonalat. Ezt a nagy csomót igen nehéz elrejteni egy horgolt kosárban. Ajánljuk, hogy vágjátok le a csomót és a fonal két végét varrjátok össze, vagy az alábbi képen látható módszer segítségével szinte láthatatlanul összekapcsolhatjátok a fonal végeit.

VÁLTOZÓ FONALSZÉLESSÉG

Találkoztunk már azzal a problémával is, hogy egy gombolyagon belül nem mindenütt egyforma a fonal vastagsága. Ezt a gyártási hibát úgy lehet csak orvosolni, ha egyszerűen kivágjuk a fonalból az elvékonyodott, vagy épp vastagabb szakaszt. Ezután összekapcsolva a fonal végeket folytatjuk a munkát.

 

RAGYOGÓ SZÍNEK, DE NINCS GARANTÁLT SZÍN

A pólófonalakat nagyon változatos, divatos, szép színekben lehet vásárolni. A fonal jellegéből adódóan (újrahasznosított) viszont nincs garantált szín. Ne keress színkódot a fonal címkéjén, Két szállítmány fonalai között eltérések mutatkoznak a színek árnyalatában. A leírtakból következik, hogy gondos tervezést igényel a fonal mennyiségének megállapítása. Jól gondold át egy nagyobb darab készítésénél mennyi fonalra lesz szükséged, mert később nem biztos, hogy pótolni tudod a hiányzó fonalat.

 

A HORGOLÓ/KÖTŐTŰ MÉRETÉNEK MEGVÁLASZTÁSA.

A pólófonal címkéjén megtalálod az ajánlott tű méretet. Általában 10-12-es tűt javasolnak a munkához. Ez azonban a pólófonal esetében nem szentírás. Függ a tű mérete a választott mintától, illetve, hogy mit készítesz belőle. Mindenképp készíts próba mintát, figyeld meg hányas tűnél mutat legjobban a minta. Általában kosarak, dobozok, kaspók készítéséhez használj kisebb tűt. Szőnyegekhez jó a nagyobb tű választása.

 

MIT LEHET A PÓLÓFONALBÓL KÉSZÍTENI

A pólófonal kiválóan alkalmas kezdőknek is, mert vastag fonal, nagyon jól láthatók az öltések, látványosan, gyorsan lehet vele dolgozni, hamar látjuk munkánk eredményét.

A fonalból a karkötőn, nyakláncon keresztül a kosarakon, táskákon, szőnyegeken, párnákon át a lakberendezési tárgyakig sok mindent lehet készíteni. Az internet tele van jobbnál, jobb ötletekkel, mintákkal. Fő azért a fokozatosság elve. Kezdjünk kisebb tárgyakkal és csak akkor vállalkozzunk pl. egy szőnyeg elkészítésére, ha kellő rutint szereztünk a fonal feldolgozásában.

A gombolyagokból karkötők, nyakláncok, fejpántok, kulcstartók, kisebb tárgyak készíthetők.

Megnézem a pólófonalakat itt